top of page

 

Misfarvninger på tænderne kan sidde i enten emaljen eller dentinen (tandbenet). Farven varierer oftest i forskellige grader af gul/brun og grå/blå/sort afhængig af, hvad der er årsag til misfarvningerne. Alle tænder er lidt porøse i overfladen, og derfor har farvestoffer fra forskellige mad og drikkevarer mulighed for at trænge ind. Dette kan være f.eks. kaffe, te, rødvin, tobak, ketchup og gulerødder.

Disse misfarvninger kaldes ”exogene” misfarvninger og som navnet antyder betyder, at disse misfarvninger er udefrakommende. Gennem hele vores liv, optages der farvestof i vores tænder og det er en hel naturlig del af det at blive ældre. Under emaljen ligger den mere gullige dentin (tandben). I gennem livet, dannes der mere dentin i tanden, hvilket gør, at vores tænder naturligt bliver mindre translucente og mere gule med alderen. Samtidig slides tænderne og den hvide emalje slides af, derved kan den gule dentin ses tydeligere.

Hvis misfarvningerne er til stor gene for dig, kan du snakke med din tandlæge om, om en tandblegning kan være en mulighed. I nogle tilfælde, er det ikke muligt at foretage en blegning af tænderne. Dette kan være, hvis tænderne er for slidte, og emaljen er blevet ætset eller slidt væk. Tænderne kan også være misfarvede allerede, når de bryder frem i munden. Her er tandens dannelse blevet forstyrret af arvelige sygdomme, et slag på en mælketand eller på grund af noget medicin. Disse misfarvninger kan være svære at blege, da de ligger dybt i tanden. Disse misfarvninger kaldes ”endogene”.

Generelt er effekten af en tandblegning virkelig god, når det gælder exogene misfarvninger sammenlignet med effekten af endogene.

ÅRSAGER TIL MISFARVET TÆNDER
bottom of page